Oudgrieks voor beginners

Deze cursus is een aanrader voor wie nieuwsgierig is naar de taal van Homeros en Herodotos, van Sappho en Plato. Laat je in geen geval afschrikken: je zal merken hoe gemakkelijk je het vermeende ‘obstakel’ van het schrift wegwerkt. De lessenreeks vangt aan met het stapsgewijs aanleren van het Oudgriekse schrift. Het spreekt vanzelf dat taalstudie een noodzakelijk onderdeel wordt van de cursus. Hopelijk zal je verwonderd zijn over de rijkdom en de subtiliteit van de Oudgriekse grammatica. Ter afwisseling zal onze aandacht ook gaan naar etymologie, mythologie en een beknopt overzicht van de Griekse letterkunde. Je zal ongetwijfeld de vele sporen ontdekken die de antieke taal en beschaving ons heeft nagelaten. Met de in deze cursus opgedane bagage heb je hopelijk de smaak te pakken om in een vervolgcursus originele Oudgriekse teksten te lezen.

Lesgever

Myriam Lammertijn & Johan De Ryck

Myriam Lammertyn is licentiaat klassieke filologie (UGent, 1980) en kandidaat Oosterse filologie (UGent, 1992). Haar grote interesse voor oude en moderne talen blijkt uit de getuigschriften die ze behaalde voor Hettitisch, licenties Vedisch en Oudindisch, middeleeuws Latijn, Roemeens en Spaans. Als leerkracht Grieks en Latijn was ze tot aan haar pensioen (2018) verbonden aan het College-ten-Doorn in Eeklo. Ze vond het belangrijk om haar leerlingen via toneel-, taal- en andere culturele projecten te wijzen op de aanzienlijke erfenis van de oude talen en hun beschaving. Sinds 2013 is ze als vrijwilliger werkzaam op de redactie van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (UGent).

Johan De Ryck (°1954) studeerde klassieke filologie en antieke wijsbegeerte aan de UGent. Hij gaf Oudgrieks en Latijn aan middelbare scholen in Eeklo, Ronse en Aalst. In 1989 verkaste hij naar de nieuwsredactie van de VRT, om van 2018 tot nu terug te keren naar zijn oude liefde, oude talen, met interim-lesopdrachten in Wetteren, Mere en Aalst. Tegelijk geeft hij nog steeds een cursus strategische communicatie bij Defensie en aan de Koninklijke Militaire School.

Praktisch

Begin- en einddatum: 21/09/2020 tot 14/12/2020
Lesmomenten: 12 maandagen, telkens van 14.00u. tot 16.15u.
Maximum aantal deelnemers: 12
Locatie: Het Toreken, Poëziecentrum Gent - Vrijdagmarkt 36
Kostprijs: € 120