Latijn voor beginners

Doel van de lessenreeks is mensen die nooit of zeer kort met Latijn hebben kennisgemaakt, binnen te leiden in een taal ‘waarin geen woord vergeefs weerklinkt’ (R. Torfs). In een taaltraject van twee academiejaren (vier semesters) leer je geleidelijk de Latijnse basisgrammatica. Verder bestuderen we een aantal korte tekstfragmenten in hun historische context: grafschriften, graffiti, citaten en gezegden, maar ook historische, politieke, filosofische, retorische en juridische teksten. En een vleugje poëzie. Tot slot gaat ook veel aandacht naar onze rijke etymologische erfenis van de antieke taal.

Lesgever

David Bauwens - Dirk De Gheest - Johan De Ryck - Kristel Gijbels

David Bauwens (°1980) studeerde klassieke filologie aan de UGent. De voorbije 17 jaar gaf hij Latijn en Grieks in verschillende scholen doorheen het Vlaamse land. Hij woont in Gent met zijn vrouw Barbara (leerkracht geschiedenis) en hun drie katten. Tot zijn vele interessegebieden behoren o.a. historische linguïstiek (met een focus op Indo-Europees), muziek (van klassiek tot experimenteel) en film (idem).

Dirk De Gheest (°1956) was 39 jaar leraar Latijn, geschiedenis en politieke vorming op het Sint-Lievenscollege in Gent. Gelukkig getrouwd met Anne, ook classica (zij Leuven, hij Gent), voor haar pensioen pedagogisch directeur in Sint-Franciscus Evergem. Vader van Liesbeth, met wie hij vooral een grote belangstelling deelt voor politiek en Europa.

Johan De Ryck (°1954) studeerde klassieke filologie en antieke wijsbegeerte aan de UGent. Hij gaf Oudgrieks en Latijn aan middelbare scholen in Eeklo, Ronse en Aalst. In 1989 verkaste hij naar de nieuwsredactie van de VRT, om van 2018 tot nu terug te keren naar zijn oude liefde, oude talen, met interim-lesopdrachten in Wetteren, Mere en Aalst. Tegelijk geeft hij nog steeds een cursus strategische communicatie bij Defensie en aan de Koninklijke Militaire School.

Kristel Gijbels (°1973) studeerde klassieke filologie en meertalige bedrijfscommunicatie aan de UGent. Ze geeft Latijn aan leerlingen van het derde tot en met het zesde middelbaar in Edugo Campus De Toren. Ze woont in Sint-Amandsberg met haar man (medisch fysicus), drie kinderen en twee katten. Ze is sterk sociaal geëngageerd, zit in meerdere literaire salons en houdt van lezen, schrijven en piano spelen.

Praktisch

Begin- en einddatum: 16/09/2021 tot 16/12/2021
Lesmomenten: 4 parallelle lesgroepen: 12 donderdagen (groepen 1-3), telkens van 10.00u. tot 12.15u., van 15.00u.-17.15u. (VOLZET) of van 19.00u.-21.15u.; 12 zaterdagen (groep 4), telkens van 10.00u.-12.15u.
Maximum aantal deelnemers: 18
Locatie: Monasterium PoortAckere, Gent (Oude Houtlei 56)
Kostprijs: € 120 per semester van 12 lessen