Latijn voor beginners

Doel van de lessenreeks is mensen die nooit of zeer kort met Latijn hebben kennisgemaakt, binnen te leiden in een taal ‘waarin geen woord vergeefs weerklinkt’ (R. Torfs). In een taaltraject van twee academiejaren (vier semesters) leer je geleidelijk de Latijnse basisgrammatica. Verder bestuderen we een aantal korte tekstfragmenten in hun historische context: grafschriften, graffiti, citaten en gezegden, maar ook historische, politieke, filosofische, retorische en juridische teksten. En een vleugje poëzie. Tot slot gaat ook veel aandacht naar onze rijke etymologische erfenis van de antieke taal.

Programma

 

Lesgever

David Bauwens - Dirk De Gheest - Johan De Ryck - Anke Van Haudenhuyse

David Bauwens (°1980) studeerde klassieke filologie aan de UGent. De voorbije 17 jaar gaf hij Latijn en Grieks in verschillende scholen doorheen het Vlaamse land. Hij woont in Gent met zijn vrouw Barbara (leerkracht geschiedenis) en hun drie katten. Tot zijn vele interessegebieden behoren o.a. historische linguïstiek (met een focus op Indo-Europees), muziek (van klassiek tot experimenteel) en film (idem).

Dirk De Gheest (°1956) was 39 jaar leraar Latijn, geschiedenis en politieke vorming op het Sint-Lievenscollege in Gent. Gelukkig getrouwd met Anne, ook classica (zij Leuven, hij Gent), voor haar pensioen pedagogisch directeur in Sint-Franciscus Evergem. Vader van Liesbeth, met wie hij vooral een grote belangstelling deelt voor politiek en Europa.

Johan De Ryck (°1954) studeerde klassieke filologie en antieke wijsbegeerte aan de UGent. Hij gaf Oudgrieks en Latijn aan middelbare scholen in Eeklo, Ronse en Aalst. In 1989 verkaste hij naar de nieuwsredactie van de VRT, om van 2018 tot nu terug te keren naar zijn oude liefde, oude talen, met interim-lesopdrachten in Wetteren, Mere en Aalst. Tegelijk geeft hij nog steeds een cursus strategische communicatie bij Defensie en aan de Koninklijke Militaire School.

Anke Van Haudenhuyse (°1985) is in 2007 afgestudeerd als licentiaat in de taal- en letterkunde: Latijn & Grieks aan de Vrije Universiteit Brussel. In datzelfde jaar begon ze ook les te geven als leerkracht Latijn en dat doet ze nu nog steeds. Niet alleen de literatuur van de oudheid behoort tot haar interessegebied (met bijzondere aandacht voor het genre van het epigram en de satire), maar ook recentere auteurs kunnen haar bekoren. Zo is ze grote fan van Godfried Bomans en P.G. Wodehouse.

Praktisch

Begin- en einddatum: 16/09/2021 tot 16/12/2021
Lesmomenten: 4 parallelle lesgroepen: 12 donderdagen (groepen 1-3), telkens van 10.00u. tot 12.15u. (VOLZET), van 15.00u.-17.15u. (VOLZET) of van 19.00u.-21.15u.; 12 zaterdagen (groep 4), telkens van 10.00u.-12.15u.
Maximum aantal deelnemers: 18
Locatie: Monasterium PoortAckere, Gent (Oude Houtlei 56)
Kostprijs: € 120 per semester van 12 lessen