Latijn voor beginners (Gent)

Doel van de lessenreeks is mensen die nooit of zeer kort met Latijn hebben kennisgemaakt, binnen te leiden in een taal ‘waarin geen woord vergeefs weerklinkt’ (R. Torfs). We besteden aandacht aan de taal, we lezen eenvoudige Latijnse teksten, maken kennis met de cultuur rond de taal en besteden aandacht aan de invloed van het Latijn op de moderne Europese talen.

Eerste bladzijde van de Codex Amstelodamus (9de eeuw) van de Commentarii de bello Gallico, overigens eerst verkeerdelijk aan Suetonius toegeschreven - zie het incipit in het rood. 

Programma

De cursus in Gent bestaat momenteel uit één module van 12 lessen. In deze module ligt de klemtoon op de taalstudie. We leren de uitspraak van het Latijn en maken kennis met de basisgrammatica. Door oefeningen proberen we onze weg te vinden in de naamvallen, de verbuigingen en vervoegingen. Zo snel mogelijk lezen we ook al eenvoudige Latijnse teksten, die ons binnenleiden in de wereld van de klassieke Latijnse (en Griekse) cultuur. Via het Latijnse vocabularium komen we in  contact met zegswijzen, gevleugelde woorden en verwantschap met moderne talen. 

Lesgever - Stefaan Couvreur (lessen in Gent)

Stefaan Couvreur studeerde begin de jaren 80 af als classicus aan de KU Leuven. Hij gaf eerst twee jaar Latijn in Zaventem, en daarna drie jaar aan het Institut Elikya in Gemena (Zaïre). Ondertussen gaf hij bij Acco in de Syrinx-reeks twee vertalingen uit, ‘De Cycloop’ van Euripides en ‘Ploutos, de god van het geld’ van Aristophanes. Later verzeilde hij als marketeer en aankoper in de meubelzaak van zijn schoonfamilie, in Gent en Deinze. Samen met zijn jongste zoon nam hij de draad van het Latijn weer op, en gaf in 2021 – 2022 weer Latijn op een school in Herzele. Stefaan Couvreur heeft drie kinderen, rijdt veel met de fiets, leest als een bezetene en heeft een moestuin.

Praktisch - Latijn voor beginners I (najaar 2023) in GENT - VOLZET